• Naslovnica
Petak, 24 Rujan 2010 14:15

Kutak zdravlja

Napisao
Ocjena
(0 Glas(a)ova)

"Mens sana in corpore sano" ili "Zdrav duh u zdravom tijelu"
FUNKCIONALNA HRANA
Pojam funkcionalna hrana prvi puta je uveden u Japanu 1980. godine i Japan je prva zemlja koja je zakonskom regulativom definirala funkcionalnu hranu. Prema njihovim propisima to je hrana za koju je dokumentirano utvrđeno da djeluje povoljno na zdravlje ljudi i dobiva tzv. FOSHU (Foods for specified Health Use) status. Do 2001. Japan je registrirao 271 različitih prehrambeni proizvod sa FOSHU statusom.
Prihvaćena definicija u Europi:
"Funkcionalna hrana je ona hrana koja sadrži bioaktivne sastojke za koje je znanstveno utvrđeno da imaju povoljno djelovanje na zdravlje ljudi".


Popis nekih bioaktivnih komponenti i znanstveni dokazi o njihovoj djelotvornosti:
Skala jakosti dokaza: slabo, srednje, jako, vrlo jako

VRSTA HRANEBIOAKTIVNA KOMPONENTAPOTENCIJALNO DJELOVANJEJAČINA DOKAZA
Proizvodi od cijelog zrna Beta-glukan Smanjuje količinu kolesterola
(preporučena dnevna doza je 3g)
Vrlo jako
Sok od brusnica Proantocijanidi Smanjuje rizik od infekcija mokraćnog trakta Srednje
Češnjak Organosumporni spojevi Smanjuje količinu kolesterola Srednje
Zeleni čaj Katehini Smanjuju rizik od nekih vrsta karcinoma Slabo do srednje
Fermentirani mliječni proizvodi Probiotici Pomažu zdravlju gastrointestinalnog trakta, pojačavaju imunitet Slabo

Žitarice, posebno zob, prema jačini dokaza u provedenim znanstvenim istraživanjima nalaze se na samom vrhu ljestvice.

Pročitano 7306 puta Posljednja izmjena Petak, 21 Studeni 2014 10:28
© 2018 - 2024 Božjakovina d.d.