"Mens sana in corpore sano" ili "Zdrav duh u zdravom tijelu"
FUNKCIONALNA HRANA
Pojam funkcionalna hrana prvi puta je uveden u Japanu 1980. godine i Japan je prva zemlja koja je zakonskom regulativom definirala funkcionalnu hranu. Prema njihovim propisima to je hrana za koju je dokumentirano utvrđeno da djeluje povoljno na zdravlje ljudi i dobiva tzv. FOSHU (Foods for specified Health Use) status. Do 2001. Japan je registrirao 271 različitih prehrambeni proizvod sa FOSHU statusom.
Prihvaćena definicija u Europi:
"Funkcionalna hrana je ona hrana koja sadrži bioaktivne sastojke za koje je znanstveno utvrđeno da imaju povoljno djelovanje na zdravlje ljudi".
Popis nekih bioaktivnih komponenti i znanstveni dokazi o njihovoj djelotvornosti:
Skala jakosti dokaza: slabo, srednje, jako, vrlo jako
VRSTA HRANE | BIOAKTIVNA KOMPONENTA | POTENCIJALNO DJELOVANJE | JAČINA DOKAZA |
---|---|---|---|
Proizvodi od cijelog zrna | Beta-glukan | Smanjuje količinu kolesterola (preporučena dnevna doza je 3g) |
Vrlo jako |
Sok od brusnica | Proantocijanidi | Smanjuje rizik od infekcija mokraćnog trakta | Srednje |
Češnjak | Organosumporni spojevi | Smanjuje količinu kolesterola | Srednje |
Zeleni čaj | Katehini | Smanjuju rizik od nekih vrsta karcinoma | Slabo do srednje |
Fermentirani mliječni proizvodi | Probiotici | Pomažu zdravlju gastrointestinalnog trakta, pojačavaju imunitet | Slabo |
Žitarice, posebno zob, prema jačini dokaza u provedenim znanstvenim istraživanjima nalaze se na samom vrhu ljestvice.