Latinski - Zea Mais; Indijanci su je zvali "kćer života" (porijeklo Južna Amerika)
Kristofor Kolumbo donio je kukuruz iz Novoga svijeta u Španjolsku, gdje je bio prihvaćen s velikim oduševljenjem. Tisućama godina kukuruz je bio osnovna hrana meksičkih Indijanaca, kod kojih je kolesterol nizak,a bolesti srca rijetke. Naravno, da je moguće raspravljati o tome pripadaju li sve zasluge za nisku stopu srčanih oboljenja baš kukuruzu. Ipak, nitko ne može prigovoriti činjenici da je kukuruz dobar za zdravlje. Jedan klip kuhanog kukuruza ima samo 90 cal i čak 2,4 grama vlakana. Također sadržava veliku količinu kalija i nešto vitamina A.
MOGUĆE KORISTI
Vlakna pomažu u sprječavanju zatvora i mogu smanjiti opasnost od nastajanja raznih vrsta raka.
Kalij pomaže održavanju normalnog krvnog tlaka i rada srca, čime se smanjuje rizik od srčanog udara i kapi.
Kukuruz - kao sastojak javlja se u preko 3.000 prehrambenih proizvoda. Javlja se u kruhu, žitaricama za doručak, brašnu, prekrupi, raznim pekarskim proizvodima, poslasticama, ulju, škrobu, viskiju, džinu, votki, juhama, itd. A kao zaslađivač javlja se kao kukuruzni sirup, dekstroza, fruktoza i drugo.
Nutritivne vrijednosti:
U prosječno velikom svježem klipu kukuruza ima 80 do 100 kcal! Puno ugljikohidrata, malo masti tj. Koncept puno raspoložive energije - malo kalorija.
Žuta boja kukuruza potječe od karotena tj. Provitamina A koji djeluje kao antioksidans!
Bogat i mineralnim solima, a posebno željezom, fosforom, magnezijem i kalijem
Sadrži krom (povećava toleranciju na glukozu) pa se slobodno može uvrstiti u u prehranu dijabetičara.
Smiruje (usporavajući metabolizam tiroidne žlijezde) – preporuča se kad smo nervozni i razdražljivi.