Latinski "Avena sativa"
Među žitaricama najbolji izvor kalcija, a bogata je i drugim mineralima (P, Fe, K, Mg, Zn).
Esencijalne masne kiseline: žitarica koja sadrži najviše masnih kiselina (oleinsku-36,4 % i linolnu- 40,5 %) koje su raspoređene u izvrsnom omjeru.
Bogata je i vlaknima koja utječu na smanjenje kolesterola u krvi i poboljšanje probave.
Ukupna prehrambena vlakna: 11.51 g, od čega netopljiva prehrambena vlakna 2.87 g, topljiva prehrambena vlakna 8.64 g – jako dobar izvor BETA GLUKANA!
Jača organizam, povećava stvaranje tjelesne topline, stimulira organizam, pomaže u slučaju anksioznosti, depresije, intelektualne napetosti i psihičkog umora. Pridonosi smanjivanju lošeg kolesterola i sprječava ateriosklerozu, ima diuretičko djelovanje, a zbog vlakana dragocjena je i protiv "lijenih crijeva" i hemoroida.
S obzirom na prisutnost hormona rasta u zrnu zobi, zajedno sa visokim postotkom kalcija i fosfora, zob je odlična hrana za mlade u fazi razvoja ali i za vrijeme trudnoće, dojenja i prelaska na čvrstu hranu.